De Massaman curry

Massaman curry is een unieke Thaise curry die opvallende invloeden van buitenaf vertoont en een boeiende geschiedenis heeft die teruggaat tot de 17e eeuw. Deze curry is een rijk en aromatisch gerecht dat elementen uit zowel de Zuidoost-Aziatische als de Islamitische culinaire tradities combineert.

De naam ‘Massama’ zou afgeleid kunnen zijn van het woord “Mussulman”, een verouderde term voor een moslim, wat wijst op de islamitische invloeden in het gerecht. Historici geloven dat de curry is ontstaan onder de Islamitische handelsgemeenschap in het zuiden van Thailand, met name in de regio rond de stad Ayutthaya, die destijds de bloeiende, kosmopolitische hoofdstad van het Koninkrijk Ayutthaya was. Deze stad was een belangrijk handelscentrum waar kooplui uit het Midden-Oosten en Zuid-Azië samenkwamen, wat leidde tot culturele en culinaire uitwisselingen.

De curry onderscheidt zich door het gebruik van specerijen die niet typisch zijn voor andere Thaise curries. Massaman currypasta bevat een mengsel van zowel lokale als geïmporteerde specerijen, waaronder kardemom, kaneel, kruidnagel, nootmuskaat, komijn en korianderzaad. Deze specerijen weerspiegelen de historische handelsroutes tussen het Midden-Oosten, Europa en Azië.

Massaman curry wordt traditioneel gemaakt met rundvlees, hoewel ook varianten met kip, lam of zelfs tofu bestaan. Het vlees wordt langzaam gekookt in een rijke saus samen met aardappelen, uien, pinda’s, tamarinde en kokosmelk, wat resulteert in een diep smaakvol en mild pittig gerecht. Deze ingrediëntenlijst is een duidelijk voorbeeld van hoe lokale Thaise ingrediënten kunnen samensmelten met buitenlandse invloeden.

Vandaag de dag wordt massaman curry wereldwijd gewaardeerd en prijkt het op arbitraire lijsten als een van ’s werelds beste gerechten. Het gerecht is niet alleen een smaakvolle ervaring, maar ook een reflectie van de historische mengelmoes van culturen en tradities die Thailand zo uniek maken.

 

Verder lezen, kijken en luisteren: