De Filipijnse revolutie en Don Papa (Isio) rum

De Filipijnse Revolutie, die eind 19e eeuw plaatsvond, was een keerpunt in de geschiedenis van de Filipijnen. De revolutie markeerde de strijd voor onafhankelijkheid van de Spaanse koloniale overheersing, die meer dan drie eeuwen had geduurd. Het was een complexe strijd, aangevoerd door verschillende leiders en groeperingen uit diverse delen van de archipel.

Een van de minder bekende, maar fascinerende figuren in deze periode was Dionisio Magbuelas (1846-1911), beter bekend als Papa Isio. Hij was aanvankelijk een landarbeider, maar zijn rol evolueerde naar die van een leider van het lokale verzet tegen de Spanjaarden op het eiland Negros. Papa Isio’s invloed en leiderschap breidden zich uit tijdens de overgang van Spaanse naar Amerikaanse kolonisatie, en hij bleef een symbool van verzet tegen vreemde overheersing.

Papa Isio’s betrokkenheid bij de revolutie wordt vaak geassocieerd met zijn spirituele invloed en charismatisch leiderschap, waardoor hij in staat was om brede steun te vergaren onder de inheemse bevolking. Zijn verzet ging door tot hij uiteindelijk in 1907 door Amerikaanse troepen gevangen werd genomen.

Interessant is dat zijn naam en nalatenschap voortleven, niet alleen in de geschiedenisboeken, maar ook in de vorm van een premium rum die naar hem vernoemd is: de Don Papa (Isio) rum. Deze rum, geproduceerd in de Filipijnen, is een eerbetoon aan zijn strijdlustige geest. Het gebruik van een oud en uitzonderlijk goede kwaliteit suikerriet bij de productie van de rum, weerspiegelt Papa Isio’s verbondenheid met het land en zijn volk. 

Deze alcoholische drank heeft als doel om het verhaal van een nationale held te blijven vertellen, terwijl consumenten kunnen genieten van een product dat ondanks de goede kwaliteit suikerriet toevoegingen (glycerine, toegevoegde suiker, vanilline, karamel-kleurstof) bevat die niet rum eigen zijn. Er is daarom een rechtszaak aangespannen door Amerikaanse consumenten tegen de producent. De leeftijd van de rum wordt in twijfel getrokken en ze willen bedingen dat de drank de naam ‘rum’ niet mag dragen en gelabeld moet worden als ‘imitatie rum’. Op het etiket prijkt nog altijd de aanduiding ‘Aged Philippines rum’

 

Verder lezen, kijken en luisteren:

  • Boone, Rum: de complete gids, 2016.
  • Fernandez, Culture Ingested: On the Indigenization of Phillipine Food, 2003. (Gastronomica: The Journal of food and culture)