Maria Magdalena en Black IPA (internationale vrouwendag)

Maria Magdalena, een prominente figuur in het Nieuwe Testament, wordt vaak geassocieerd met diepgaande spirituele betekenissen en mysterie. Oorspronkelijk afkomstig uit Magdala, een stad aan het Meer van Galilea, wordt Maria Magdalena gepresenteerd als leerling en een van de meest toegewijde volgelingen van Jezus Christus.

Haar naam komt voor in verschillende evangeliën, waar ze wordt beschreven als getuige van belangrijke gebeurtenissen, waaronder Jezus’ kruisiging, begrafenis en opstanding. Maria Magdalena wordt vaak geïdentificeerd als de vrouw die door Jezus werd bevrijd van zeven demonen, wat haar transformatie symboliseert van duisternis naar verlichting.

Een van de meest opvallende momenten in de Bijbelse verhalen is wanneer Maria Magdalena de eerste persoon wordt die Jezus ziet na zijn opstanding. Deze ontmoeting benadrukt haar speciale band met Jezus en haar rol als boodschapper van de opstanding aan de apostelen.

Door de eeuwen heen heeft Maria Magdalena verschillende interpretaties en legendes geïnspireerd. Sommigen beschouwen haar als de belichaming van berouw en vergeving, terwijl anderen haar zien als een symbool van vrouwelijke spiritualiteit en kracht. Een romantische band met Christus, dan wel een seksuele relatie tussen de twee is niet ondenkbaar, maar hier is niks over bekend.

Haar rol en betekenis blijven intrigeren en inspireren, en ze blijft een centrale figuur in zowel religieuze als culturele contexten. Maria Magdalena vertegenwoordigt de zoektocht naar spirituele verlichting, de kracht van berouw en vergeving, en de betekenis van een diepe en persoonlijke relatie met het goddelijke. Ze wordt als heilige vereerd en 22 juli is haar naamdag.

 

Het Bier

Black IPA of BIPA is een zwarte IPA variant vol tropische fruittonen en (licht)bittere smaken die je kent van andere IPA’s. Door het gebruik van geroosterde mouten heeft deze stijl echter een eigen smaak van pure chocolade en vers gebrande koffie.

Black IPA’s worden oorspronkelijk gebrouwen met Cascade hop, die door hun fruitige karakter voor een aangename balans zorgen, waardoor BIPA een mooi toegankelijk bier is binnen de IPA bierstijl. 

Zou de producent (Jopen) van dit bier de eigenschappen (chocolade, koffie en toegankelijk) als vrouwelijk zien en daarom schuldig zijn aan gendernormativiteit of hebben ze hun bier voorzien met de naam van een willekeurige bijbels figuur omdat ze hun bieren brouwen in een voormalige kerk?

Verder lezen, luisteren en kijken:

  • Nettelhorst, 100 Bijbelse figuren: verhalen over de boeiendste personages uit het heilige schrift, 2010.