Consumeer geen Israelische Apartheid! (Gaza 2023-24)

Het Israëlische militaristische apartheidsregime bestookt het Palestijnse volk dat opgesloten zit in de grootste openluchtgevangenis ter wereld (Gaza) nu voor de vijfde maand. De verschrikkelijke aanval van Hamas (7 okt) wordt misbruikt om buitenproportioneel en excessief geweld te gebruiken tegen een weerloze burgerbevolking. Israël toont zijn ware genocidale gezicht.

Het verzet van Hamas en andere Palestijnse bewegingen is krachtiger dan ooit, maar staat in geen verhouding tot de geavanceerde wapensystemen van het Israëlische bezettingsleger. De wereldwijde aandacht voor Palestina en het Palestijnse volk is ongekend groot. De wereld moet zich echter wel beseffen dat dit moment niet op zichzelf staat en dat er een lange historische context aan vooraf gaat. 

Al 76 jaar wordt het dagelijkse bestaan van de Palestijnen gekenmerkt door onder anderen landonteigening, etnische zuivering, discriminatie en een behandeling als tweederangsburgers. De permanente bezetting (annexatie) door Israël duurt inmiddels 57 jaar en moet afgaande op het beleid van de huidige regering resulteren in de toe-eigening van geheel historisch Palestina, van de Middellandse zee tot aan de rivier de Jordaan.

De BDS (Boycot, Desinvesteringen en Sancties) campagne is een vreedzame en gelegitimeerde vorm van verzet. Om mensen een praktisch handvat te bieden om meer te doen dan demonstreren en geld te geven is aandacht hiervoor vereist. 

BDS is een door Palestijnen geleide wereldwijde geweldloze beweging en maakt zich hard voor het beëindigen van de internationale steun aan de Israëlische bezetting van onteigend Palestijns land en de onderdrukking van het Palestijnse volk. Daarnaast willen ze ervoor zorgen dat Israël zich aan het Internationale recht houdt; dat zegt dat de bezetting en de nederzettingen illegaal zijn.

BDS – geïnspireerd door de Zuid-Afrikaanse antiapartheidsbeweging – probeert dit op verschillende terreinen te bewerkstelligen, onder andere door het boycotten van culturele, academische en sportinstituties die banden hebben met het Israëlische apartheidsregime en daarmee medeplichtig zijn aan het feit dat de Palestijnse mensenrechten met voeten worden getreden.

Een andere manier om druk uit te oefenen is om bedrijven die producten en (voedsel)gewassen in Israël en de bezette gebieden produceren en vervolgens exporteren te boycotten. De producten uit Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever komen per definitie in aanmerking voor een boycot, want die zijn illegaal onder internationaal recht.

Naast de komst van de staat Israël, heeft de bouw van deze nederzettingen ervoor gezorgd dat Palestijnse huizen, waterbronnen, olijfbomen en landbouwgrond vernietigd of geconfisqueerd zijn door Israëlische kolonisten. Hierdoor is het voor de Palestijnen vrijwel onmogelijk om onder de huidige omstandigheden (Israëlische controle, gebrek aan landbouwgrond, territoriale afscheiding) een fatsoenlijk economisch bestaan op te bouwen.

Het is echter moeilijk om te bepalen welke producten uit de bezette gebieden komen, omdat Israël hier zelf geen onderscheid in maakt. Dit terwijl de Europese Unie het maken van onderscheid verplicht heeft gesteld.

Maar om grotere druk uit te oefenen is het noodzakelijk om over te gaan op een algehele boycot van landbouwproducten en gewassen uit Israël. Zowel particulieren alsmede horecagelegenheden en groothandels kunnen hier bij hun inkoop en bestellingen rekening mee houden. Hiervoor kun je naar de barcode, waarop een landnummer staat, kijken. Die van Israël begint met de cijfers 729. Vragen naar de herkomst van een product aan de producent of verkoper ligt voor de hand.

Enkele Israëlische merken/producten:

 • Garden gourmet (vleesvervangers)
 • Jaffa (citrusvruchten)
 • Carmel
 • Sabra (hoummus)
 • Jordan river
 • Mehardin
 • Medjoul dadels

Consumeer geen Israëlische Apartheid!

Verder lezen, kijken en luisteren:

 • Barghouti – Boycott, Divestment, Sanctions: The global struggle for Palestinian rights, 2011. (boek)
 • Zoeterik, De verwoesting van Palestina, 2008. (boek)
 • Nederlands Palestina Komitee: www.palestina-komitee.nl
 • Kenniscentrum Israël/Palestina: www.israelpalestina.nl
 • Khalidi, The hunderd years war on Palestine, 2019. (boek)