De onschatbare Afro-Amerikaanse bijdrage aan de barbecuecultuur in de VS (Black History Month)

De Afro-Amerikaanse gemeenschap heeft een invloedrijke bijdrage geleverd aan de rijke en diverse barbecuecultuur in de Verenigde Staten. Hun invloed is diepgeworteld in de geschiedenis van het land en heeft een blijvende impact gehad op de manier waarop Noord-Amerikanen barbecue vieren en ervaren.

De oorsprong van barbecue in de Amerika’s kan worden teruggevoerd naar de vleesbereiding zoals die gedaan werd door de ‘Taino’ in de Cariben en de ‘Inheemse Amerikanen’ in Noord-Amerika. De tijd van de slavernij, waar tot slaaf gemaakte Afrikanen hun kooktradities en technieken deelden met de ´American Indians´ en gedwongen werden vlees te bereiden voor Euro-Amerikanen was tevens een vormende periode. Het roken van vlees, een belangrijk onderdeel van de barbecue, heeft sterke wortels in de West-Afrikaanse culinaire tradities. Tot slaaf gemaakte Afrikanen brachten deze vaardigheden naar Noord-Amerika en pasten ze aan met lokale ingrediënten en beschikbare middelen.

Tijdens de ‘Reconstruction’-periode na de Burgeroorlog (1861-65) ontwikkelden zich vrije Afro-Amerikaanse gemeenschappen in het zuiden, specifiek in Virginia waar de barbecue bakermat ligt en ook hier speelde de Zwarte gemeenschap een centrale rol in de ontwikkeling van de barbecuecultuur. Barbecues werden sociale gelegenheden waar mensen samenkwamen om te genieten van geroosterd en gerookt vlees, muziek en gemeenschapsbanden. Deze bijeenkomsten werden vaak gehouden ter viering van belangrijke mijlpalen, zoals emancipatiedagen.

De specifieke kruidenmengsels (rubs), sauzen, bereidingswijzen en stijlen (o.a. whole hog) die nu kenmerkend zijn voor de Noord-Amerikaanse barbecue, zijn sterk beïnvloed door de Afro-Amerikaanse keuken. Zo is bijvoorbeeld de beroemde barbecuesaus in het zuiden vaak gebaseerd op recepten die hun oorsprong vinden in de Afro-Amerikaanse tradities.

De barbecuecultuur heeft zich in de loop der jaren verder ontwikkeld tot een nationaal fenomeen waar vooral Euro-Amerikanen pronken met hun recente ontwikkelde barbecuevaardigheden en tradities en hiermee financieel mee aan de haal gaan. Het is daarom belangrijk om hier tegenover de diepe connectie met de Afro-Amerikaanse barbecuegeschiedenis te zetten en te erkennen en te vieren. Hun erfgoed leeft voort in elke sissende grill en elke smaakvolle hap barbecue, en hun bijdrage blijft een onmiskenbaar element van deze geliefde culinaire traditie.

Verder lezen, luisteren en kijken:

  • Setting the table: Virginia: the birthplace of barbeque (podcast)
  • Racist sandwich: Erasing Black Barbeque (podcast)
  • A taste of the Past: Black Smoke, the African American roots of Barbeque (podcast)
  • Milller, Black Smoke: African Americans and the United States of Barbecue, 2021. (boek)