Arak: de heropleving van een Palestijnse drank

Palestijnse Arak, een traditionele alcoholische drank met een rijke geschiedenis, heeft zijn wortels diep verankerd in de Levantijnse cultuur. Arak wordt gemaakt van gefermenteerde witte druiven en gearomatiseerd met anijszaad, wat het zijn kenmerkende smaak en met een beetje water het karakteristieke melkachtig uiterlijk geeft. De drank heeft eeuwenoude wortels in de Arabische wereld en heeft zich ontwikkeld tot een symbool van sociale samenhorigheid en gastvrijheid.

Muaddi Craft Distillery, gevestigd in Palestina, draagt bij aan de rijke traditie van Arak met een eigentijdse benadering. Opgericht door de familie Muaddi, combineert de destilleerderij ambachtelijke methoden met moderne technologie om hoogwaardige Arak te produceren. De familie hecht waarde aan het behoud van Palestijnse tradities en het ondersteunen van de lokale gemeenschap.

In het hart van Muaddi Craft Distillery ligt een toewijding aan kwaliteit en authenticiteit. De destilleerderij gebruikt zorgvuldig geselecteerde druiven en anijszaad van lokale bronnen om het productieproces (fermentatie, destillatie en rijping) in gang te zetten en een smaakvolle Arak te produceren. Het wordt echter steeds moeilijker om voldoende grondstoffen te verkrijgen door de aanhoudende annexatie van Palestijnse landbouwgrond door Israëlische kolonisten. 

Het bedrijf draagt niet alleen bij aan de heropleving van traditionele Palestijnse dranken, maar ook aan de economische ontwikkeling van de regio. Door lokale ingrediënten te gebruiken en werkgelegenheid te bieden, draagt het bedrijf bij aan de noodzakelijke duurzame groei van de Palestijnse economie. Iets dat Israël op allerlei manieren traineert.

Samengevat vertegenwoordigt Palestijnse Arak, met de bijdrage van Muaddi Craft Distillery, een boeiend samenspel van geschiedenis, traditie en innovatie. De destilleerderij draagt bij aan het behoud van cultureel erfgoed en biedt tegelijkertijd een eigentijdse smaakervaring, waardoor de rijke traditie van Arak voortleeft in de moderne tijd.

Verder lezen, luisteren en kijken:

  • This is Palestine, The Spirit of Palestine: Producing Arak under Occupation, 23 dec 2020.(podcast)
  • Point of Origin: Reviving Arak in Palestine, 23 sep 2020. (podcast)
  • Stories from Palestine, Arak distillery Muaddi, 22 mei 2022.(podcast)