Clichématig eten in Dollywood

Ter ere van de verjaardag van mijn favoriete countryzangeres (Dolly Parton) en zeker geen guilty pleasure, aandacht voor het eten in haar eigen pretpark, Dollywood. Het themapark, gelegen in Pigeon Forge, Tennessee (US), biedt niet alleen opwindende attracties, bezienswaardige relikwieën uit haar leven en theatershows (o.a. een problematische re-enactment van de burgeroorlog), maar ook een culinaire ervaring. De eetgelegenheden in Dollywood weerspiegelen de zogenaamde ‘zuidelijke gastvrijheid’ en de rijke – vaak Afro-Amerikaanse – culinaire tradities van de regio.

Bezoekers worden verleid met een breed scala aan eet-opties, variërend van ‘traditionele’ zuidelijke gerechten tot internationale smaken. Een favoriet is het Aunt Granny’s Restaurant, waar gasten kunnen genieten van huisgemaakte gerechten die de smaakpapillen strelen met ‘authentieke’ smaken. Het menu omvat Amerikaanse klassiekers zoals gefrituurde kip, macaroni en kaas en cornbread. Deze gerechten kennen overwegend hun oorsprong bij de ‘Amerikaanse indianen’ en de tot slaaf gemaakte Afrikanen, waarvan de recepten generaties lang zijn doorgegeven en waar de Euro-Amerikaan ondankbaar gebruik van maakt.

Voor degenen die op zoek zijn naar een snelle hap, bieden de vele kraampjes in het park een scala aan lekkernijen, variërend van suikerspinnen tot versgebakken pretzels. Een aanrader schijnt Dollywood’s cinnamon bread te zijn, een heerlijk gebakken brood dat doordrenkt is met kaneel en suiker, waarvan de oorsprong wél in Europa ligt.

Naast de ’traditionele’ zuidelijke keuken, biedt Dollywood ook internationale gerechten om het publiek te bekoren. Van Mexicaanse burrito’s tot Aziatische roerbakgerechten. Het park zorgt op die manier voor een clichématige culinaire inclusiviteit.

De sfeer in de eetgelegenheden wordt versterkt door wat de ‘zuidelijke gastvrijheid’ wordt genoemd. Het kenmerkende is dat deze gastvrijheid in het zuiden niet voor iedereen gold. Plantage-eigenaren waren in staat om over de ruggen van hun tot slaafgemaakten de gastvrijheid voor hun witte gelijken hoog te houden. De culturele stereotypering van The South zie je terug in Dollywood. Of je nu geniet van een maaltijd met uitzicht op de pittoreske Smoky Mountains (Appalachen) of even snel eet tussen de attracties door, het eten in Dollywood draagt bij aan de oppervlakkige vertolking van de culinaire cultuur van het zuiden van de Verenigde staten, waardoor het waarachtige (culinaire) verleden van de regio verborgen blijft.

Verder lezen, luisteren en kijken:

  • Gonzalez, Pilgrimage to Dollywood, 2018.
  • Gravy, A Taste of Dollywood, 22 augustus 2019. (Podcast)