De ‘Free Palestine’ cocktail

De ‘Free Palestine’ is vervaardigd als een symbool van de Palestijnse cultuur, het verzet en de veerkracht. Dit prachtige drankje is bedacht door @jessejamz voor de podcast aflevering van @cocktailsandcapitalism ‘The Story of Palestine’.

Het hoofdingrediënt is watermeloensap, aangezien watermeloen een symbool is van Palestijns verzet. Visueel lijkt de drank op een schijfje watermeloen, die dezelfde kleuren weergeeft als de Palestijnse vlag. Het wordt gemaakt door een groen ingrediënt toe te voegen aan een glas gevuld met gemalen ijs, en dan voorzichtig het watermeloensapmengsel erop gieten. De rozijnen die als garnering worden toegevoegd, imiteren zwarte watermeloenzaden.

Je kunt dit drankje maken als mocktail of je favoriete heldere spirit toevoegen. Het originele drankje is zonder alcohol, aangezien de meerderheid van de Palestijnen moslim is en zich onthoudt van drinken.

De Free Palestine-mocktail:

  • 100 ml watermeloensap
  • 30 ml limoensap
  • 15 ml siroop (verhouding 1:1) naar smaak
  • klein snufje zout
  • 25 ml Appelsiroop

OF vers groen sap naar keuze

Om het alcoholisch te maken:

  • Midori Meloenlikeur (in plaats van groensap of siroop)
  • 25 ml heldere spirit naar keuze: Mezcal, Tequila, Gin, Vodka, Arak (verkrijgbaar in Palestina)

Doe alles BEHALVE het groene ingrediënt in een shaker en schud met ijsblokjes. Vul een Collins-glas of uw favoriete transparante drinkbeker met kiezel- of gemalen ijs en voeg vervolgens het groene ingrediënt toe (groene appelsiroop of -sap of Midori). Vervolgens het geschudde watermeloenmengsel fijn zeven en de watermeloen er voorzichtig bovenop leggen om het uiterlijk van de schil en het vruchtvlees van een watermeloen te creëren. Garneer met een klein partje watermeloen en garneer met een paar rozijnen.

De Midori likeur en sterke drank zijn niet vereist om van dit drankje te genieten. Voor een alcoholvrij alternatief kun je je favoriete ‘groene’ versgeperste sapcombinatie (zoals boerenkool, selderij of groente) of groene Torani-appelsiroop gebruiken.

Tip: het gebruik van kiezel- of crushed ijs in dit drankje helpt echt om het gelaagde effect te creëren.

PS: Het is moeilijk om van deze cocktail te genieten terwijl in Gaza en de Westelijke Jordaanoever duizenden doden vallen, maar ieder initiatief met de juiste intenties is meegenomen om de verschrikkelijke situatie voor Palestijnen wereldwijd en Gaza in het bijzonder onder de aandacht te blijven brengen.