Inti Raymi (festival van de zon) en Chiri Uchu (koude peper)

Inti Raymi (festival van de zon) is een eeuwenoud Inca-festival dat wordt gevierd ter ere van de zonnegod Inti. Het vindt plaats op de kortste dag van het jaar, de winterzonnewende, en is een belangrijk cultureel evenement in Peru. Oorspronkelijk was Inti Raymi een religieus ritueel dat de Inca’s voltrokken om de zonnegod te eren en om een overvloedige oogst te vragen. Na de Spaanse verovering werd het festival verboden, maar het werd later in de 20e eeuw nieuw leven ingeblazen als een culturele viering.

Tijdens Inti Raymi worden kleurrijke ceremonies gehouden, met dans, muziek en traditionele kledij. De hoofdstad van het Inca-rijk, Cusco, is het centrum van de festiviteiten, waar duizenden mensen samenkomen om de zonnewende te vieren. Het hoogtepunt van het festival is de ceremonie op het Sacsayhuamán-plein, waar priesters en dansers hun respect betuigen aan Inti.

Het traditioneel gerecht dat nauw verbonden is met de Andes-regio en vaak tijdens speciale gelegenheden, zoals Inti Raymi, wordt bereid, is Chiri Uchu (koude chilipeper). Het koud gegeten gerecht is een combinatie van ingrediënten uit de pre- en koloniale tijd zoals maïs, aardappelen, vlees (lama, varken, cavia), diverse groenten (paprika, pepers), kruiden en specerijen, die een belangrijke rol spelen in de culinaire tradities van de Andes.

Chiri Uchu weerspiegelt de rijke agrarische geschiedenis van de diverse regio’s (kust, Andes, jungle), waar onder andere maïs en aardappelen belangrijke gewassen zijn. De combinatie van deze ingrediënten met vlees creëert een smaakvolle en voedzame maaltijd die de lokale cultuur en tradities weerspiegelt.

Tijdens Inti Raymi kunnen families samenkomen en genieten van dit overvloedige gerecht als onderdeel van hun vieringen, waardoor het gerecht een symbolische rol krijgt in het behouden van het culinaire culturele erfgoed van de Andes.