De watermeloen als symbool voor Palestijns verzet (dag van de Nakba)

Vandaag is de jaarlijkse herdenkingsdag van de Nakba, ook wel bekend als de Palestijnse ramp, die de vernietiging van de Palestijnse samenleving en het thuisland in 1948 omvatte met daarbij de permanente verplaatsing van een meerderheid van het Palestijnse volk. Dit wordt herdacht op 15 mei, de dag na het einde van het Britse mandaat over Palestina en de oprichting van de koloniale apartheidsstaat Israël in zijn plaats.

Na de Zesdaagse oorlog van 1967 heeft de Israëlische bezettingsmacht in het kader van culturele uitwissing eenzijdig de vlag van Palestina gecriminaliseerd – en werd een aanval op de Palestijnse identiteit geopend door het verbieden van de kleuren wit, rood, groen en zwart in afbeeldingen en kunst.

In 1980 arresteerden Israëlische soldaten drie kunstenaars in een galerie in Ramallah wegens schending van dit militaire bevel. Waarop kunstenaar Issam Badr antwoordde: “Als ik een bloem met deze kleuren schilder, wat ga je dan doen?” En de officier antwoordde: “Het zou in beslag worden genomen. Zelfs als je een watermeloen schildert, wordt deze in beslag genomen.” Vanaf dat moment werd de watermeloen een symbool van Palestijns verzet.

De watermeloen is te zien van de stenen muren van Gaza tot de galerijen van Ramallah, wat duidt op de politieke geschiedenis van dit gekoesterde zomerfruit.

Gedurende tientallen jaren is de Palestijnse watermeloen een publieke uitdrukking van culturele trots geworden in kunstwerken die de strijd tegen de Israëlische apartheid vertegenwoordigen. Nu ontstaat er online een nieuwe traditie, die Palestijnen en bondgenoten over de hele wereld verenigt.

Afb: Sami Boukari @sammhary