Bedankt Mr. S. Bah!

#Thiakry is een zoet gierstcouscous product dat in West-Afrika wordt gegeten. De tarwe- of gierstkorrels worden gemengd met melk, gezoete gecondenseerde melk of yoghurt, waaraan vers- of gedroogd fruit kan worden toegevoegd. Een goed alternatief voor onze tarwe Muesli, cruesli en granola.

#fonio is een kleine graansoort uit (Noord-) West-Afrika. Het groeit goed op arme en droge grond, en groeit bovendien snel. Fonio geldt als een smakelijke graansoort en heeft wel wat weg van quinoa. Het bevat diverse essentiële aminozuren, zoals methionine en cysteïne, die niet in maïs, rijst, tarwe en andere graansoorten voorkomen. Het eiwitgehalte is hoger dan dat van bijvoorbeeld zilvervliesrijst. Ook is het rijk aan vezels en de mineralen calcium, magnesium, mangaan en zink. Het bevat geen gluten en wordt als gezond bestempeld. In Europa wordt dit graan daarom in toenemende mate gewaardeerd. Daarbij kan het eenvoudig op een duurzame manier geteeld worden en als vervanging dienen voor andere granen.

Nu nog een recept;)!

Boek: James C. McCann, Stirring the pot: a history of African cuisine, 2009.

Ook interessant:

  • Jessica B. Harris, The Africa cookbook: tastes of a continent, 1998. @drjessicabharris
  • Fran Osseo-Asare, Food culture in Sub-Saharan Africa, 2005.
  • Judith Carney, In the shadow of slavery: Africa’s botanical legacy in the Atlantic world, 2001.

Verder is er een keur aan kookboeken en literatuur over de grote diversiteit aan eetculturen van de Afrikaanse landen en regio’s.