Gendernormatief vertoon tijdens de American Football Tailgate

“We’re not here for the game. The game is nothing. The game is crap. The game makes me sick. The real reason we Americans put up with sports is for this: Behold, the tailgate party. The pinnacle of human achievement. Since the dawn of parking lots, man has sought to fill his gut with food and alcohol in anticipation of watching others exercise.”  ⏤Homer Simpson 

Aanschouw, de Tailgate! Volgens Homer een fenomenale menselijke prestatie. Het kook- en eetfestijn dat belangrijker wordt geacht dan de op handen zijnde sportwedstrijd brengt op wedstrijddagen duizenden Amerikanen op de been om zich te laven aan allerhande vleesbereidingen tijdens een uniek Amerikaans fenomeen waar voornamelijk mannen hun culinaire vaardigheden tonen. 

Van picknick naar barbecue

Het NFL (National Football League) seizoen staat op het punt van beginnen en dat betekent weer vijf maanden spectaculair vermaak voor miljoenen Amerikanen. Het altijd lange offseason van Amerika’s favoriete sport (American Football) zit er weer op en de fans zijn na een langdurige periode van gedwongen afwezigheid klaar om de stadions te bevolken, hun team van steun te voorzien en voorafgaand aan de wedstrijd op de parkeerplaats (blacktop) een waar Amerikaans feestje te vieren.

Het sociaal-culturele fenomeen waarbij de fans van beide partijen samenkomen om vanuit de laadklep van de auto of pick-up truck te grillen, bier te drinken en cornhole te spelen, is zo oud als de sport zelf. Hoewel de eerste Tailgate een punt van discussie blijft wordt algemeen aangenomen dat het fenomeen begon aan het einde van de negentiende eeuw als een soort familie picknick waarbij vrouwen de maaltijd verzorgden.

Tegenwoordig is de pregame samenkomst uitgegroeid tot een grootschalige BBQ-evenement waar de tailgaters komen aanzetten met grote voertuigen waarin hun hele culinaire hebben en houden zich bevindt. Hiermee wordt allerlei extravagante creatieve kost bereid waarbij de competitie niet alleen op het speelveld zichtbaar is. 

Mannelijke aangelegenheid

De tailgate is een omgeving waar masculiniteit hoogtij viert en de mannen en het eten dat ze bereiden de hoofdattracties zijn. Eens te meer is zichtbaar dat koken in de openbaarheid gekoppeld aan prestige, mannen ertoe beweegt – in tegenstelling tot de huiselijke sfeer – om met genoegen het kookschort voor te hangen. 

Het laadklep feestje is een plek waar mannen nog ‘echte’ mannen kunnen zijn die trouw blijven aan de Amerikaanse verworvenheid om grote hoeveelheden vlees te consumeren en nog steeds denken dat dierlijk eiwit een essentieel onderdeel vormt van een complete maaltijd. Vlees eten als symbool van mannelijkheid is een sociale gender constructie en kent een lange traditie die teruggaat tot het reeds ontkrachte idee van de man als ultieme jager. Hier tegenover staan vermeende vrouwelijke voedingsmiddelen (groenten, fruit, noten, peulvruchten etc.) die tijdens de tailgate aan de rand van de grill belanden. 

Als vegetarische American Football fan voel ik weinig voor deze uiting van zogenaamde mannelijkheid en ik ben zelfs beledigd door het idee dat mannelijkheid gekoppeld wordt aan de heersende ideologie die mensen conditioneert om de consumptie van dierlijke producten te rechtvaardigen (carnisme). De stereotype voorstelling van mannelijkheid en de omgang met voedsel die te zien is tijdens de tailgate bestaat niet in een vacuüm en is iets dat de Amerikaanse sport en -samenleving parten speelt. 

Wetende dat er van alles mis is met een sport als American Football en een organisatie als de NFL, moet ik toegeven dat ik schijnheilig ben. Want net als veel Amerikanen verheug ik mij ieder weekend op de wedstrijd van de New Orleans Saints (NFL team) waarbij de spanning oploopt vergelijkend met een wedstrijd van Ajax in Europa of het Nederlands elftal op een eindtoernooi.

Wanneer een kritisch perspectief buiten beschouwing wordt gelaten is het tailgate feestje in essentie een soort foodfestival waar wij in Nederland alleen maar van kunnen dromen. Afhankelijk van waar in de VS een tailgate wordt bijgewoond is de regionaliteit van het eten zichtbaar en de diversiteit groot. Kenmerkend is het onderling delen van het met zorg bereide eten en is het een plek voor grootschalige broederlijke bijeenkomsten die zich niet beperken tot American football maar ook bij andere sporten miljoenen supporters op de been brengen om gezamenlijk te eten en drinken of zoals Homer het plastisch verwoord: “Om je ingewanden te vullen met eten en je lichaam vol te laten lopen met alcohol in afwachting van het zien van anderen die aan het sporten zijn”.

Verder lezen, kijken en luisteren:

  • The Simpsons, Any Given Sundance, S19E18 (418), 2008. (TV serie afl.)
  • Veri/Liberti, Gridiron gourmet: gender and food at the football tailgate, 2019. (boek)
  • Adams, the sexual politics of meat: A Feminist-Vegetarian critical theory, 2015. (boek)
  • New books in Food, Gridiron gourmet: gender and food at the football tailgate, 3 jan 2020. (podcast)
  • A taste of the past, Tailgating with Dave Joachim, 16 sept 2010. (podcast)
  • A taste of the past, The history and art of tailgating, 24 okt 2019. (podcast)
  • Dave Zirin’s Edge of Sports, The politics of tailgating, 31 mei 2021. (podcast)