Bier/Quarantainevermaak III: Craft/Speciaalbier drinken!/Barrel Aged Imperial Stout

Met de Moctezuma Bourbon Barrel Aged Imperial Stout van de Seven Island brouwerij uit Griekenland.

Deze Imperial Stout – eigenlijk Russian Imperial, vanwege het hoge alcohol percentage – is vernoemd naar de Azteekse leider Moctezuma II (1466-1520), die oog in oog kwam te staan met de Spaanse veroveraars (conquistadores) in het jaar 1519…

Door het brouwproces en de rijping van tien maanden op bourbon vaten van de Heaven Hill distilleerderij (Kentucky, U.S.) zijn duidelijk de smaaktonen: vanille, chocolade en karamel te onderscheiden.

Deze smaken zouden de Azteken hebben herkend, aangezien de vanille-orchidee en cacaoboom inheemse soorten waren, in wat is nu Midden-Amerika. Ze consumeerden verschillende cacaodranken (xocoatl) met toevoegingen als vanille, mais, pepers (capsicum) en aangezoet met honing.

Bierstats: bovengistend, geroosterde mout, alc.14%, 60 EBU (bitterheid), 130 EBC (kleur)