Quarantainevermaak II: Appelvijgentaart bakken

Appelvijgentaart met witte wijn, ui en pijnboompitten naar een verondersteld recept van dé bekendste laatmiddeleeuwse chef Guillaume Tirel (ca.1310-1395) a.k.a. Taillevent (zo snel snijden als de wind) uit de op zijn naam staande receptenverzameling le Viandier.

Tirel onderging het klassieke beeld van een kokscarrière. Begonnen als keukenhulp en uiteindelijk uitgegroeid tot een voor zijn tijd ongekende statuur als chef-kok aan het Franse hof voor onder andere Koning Karel V (1338-1380). Hij wordt gezien als één van de grondleggers van de Franse keuken als culinaire voorloper in Europa.

Interessant aan dit recept is de combinatie van zoete ingrediënten met witte wijn en de hartige bestanddelen (wanneer aangezet), ui en pijnboompitten. In de laatmiddeleeuwse keuken was de zoet-hartige combinatie in baksels een alledaagse, die in de moderne keuken nog nauwelijks op deze manier wordt toegepast. Dit is enigszins spijtig, omdat de toevoeging van hartige ingrediënten een smaakvolle diepgang geeft aan het doorsnee recept van een appeltaart.

 

P.S. meer over Tirel en kookmanuscripten in de middeleeuwen aanstaande.

 

Verder lezen, kijken en luisteren:

Scully, The Viandier of Taillevent: an edition of all extant manuscripts, 1988.