Grillen met de Boekaniers

Vorige week werd bekend dat de 42 jarige Tom Brady de New England Patriots verlaat en volgend National Football League (NFL) seizoen gaat spelen in Florida bij de Tampa Bay Buccaneers. Brady wordt door velen gezien als de beste quarterback aller tijden (g.o.a.t.) en afgaande op zijn 9 superbowl optredens in 20 seizoenen, waarvan er 6 gewonnen werden is dit terecht. Hij zal desondanks niet de boeken ingaan als de meest efficiënte of dynamische aanvallende spelverdeler. Bovendien mist hij een aantal belangrijke records (reguliere seizoen) die in handen zijn van die andere legendarische nog actieve quarterback, Drew Brees (41) van de New Orleans Saints.

Wat heeft dit te maken met voedselhistorie? Wel, dan kom ik terug bij de clubnaam van Brady’s huidige werkgever. De Buccaneers – boekaniers in het Nederlands – zijn gevestigd in Tampa. Dit is een stad in Florida die relatief dicht in de buurt ligt van het gebied, waar in de 17de en 18de eeuw de Caribische piraterij geconcentreerd was. Boekaniers zijn een soort nautische ‘bandieten’ die verwant zijn aan het fenomeen piraten. Het eigene aan de boekaniers, was dat ze zich voornamelijk ophielden in het Caribisch gebied, waar ze onafhankelijke leefgemeenschappen vormden en rooftochten hielden om in hun onderhoud te voorzien.

De naam komt van de Spaanse term bucanero. Dit verwijst naar een houten contraptie (buccan) waarop de inheemse Caribianen (Taino en Cariben) lokaal wild, vis en zeekoeien roosterden en rookten. De Fransen gebruikten op hun beurt de benaming boucanier voor Franse jagers in Hispaniola (Haïti en Dominicaanse republiek) die hun vangsten, van met name verwilderde dieren (paarden, runderen en varkens) bereidden op de buccan. Britse kolonisten verengelsten het woord boucanier vervolgens tot buccaneer.

NFL teams worden vaak vernoemd naar dieren, natuurverschijnselen en historische fenomenen, dus de naam Buccaneers leent zich uitstekend. Of het karakter van Brady goed past bij de reputatie van een boekanier laat ik in het midden. Het beloofd – als het doorgaat – in ieder geval een interessant seizoen te worden waarin Brady en Brees elkaar minimaal twee keer treffen.

Verder lezen, kijken en luisteren:

  • Wilk, Homecooking in a global village: Caribbean food from buccaneers to ecotourists, 2006. (boek)
  • Mackie, Life and food in the Caribbean, 1991. (boek)