Bar ‘rampjaar’ 1672

Enige tijd geleden vernam ik dat er een restaurant geopend zou worden in Groningen met de naam Bar 1672. Meteen was ik geïntrigeerd en besloot er te gaan eten. Mijn aandacht werd getrokken door de chef, het menu, het drankaanbod, maar bovenal de naam. 1672 wordt door historici aangeduid als het rampjaar en is in Nederland, maar ook in Groningen een belangrijk jaar uit ons verleden.

De naam is gekozen omdat in de gevel van dit pand een kanonskogel is ‘ingeslagen’ die stamt uit het eerder genoemde rampjaar, het moment waarop de Prins-bisschop van Münster, Bernard von Galen (1606-1678) – bekend als Bommen Berend – Groningen in staat van beleg hield.

De inrichting heeft iets weg van de art-deco stijl die populair werd in de jaren 20 van de vorige eeuw. Deze tijd wordt de roaring twenties genoemd en werd gekenmerkt door een wereldwijde hausse, die gepaard ging met sociale veranderingen en een sterke culturele dynamiek. Daarnaast staat deze periode symbool voor een zekere losbandigheid en overdaad. Daarom is het misschien dat op de menukaart beroemdheden prijken die louter afleiden van het bovengemiddelde aanbod aan gerechten en dranken.

Mijn keuze viel op kreeft Thermidor (gegratineerde kreeft) – vanwege de interessante ontstaansgeschiedenis – en op gebakken kalfszwezerik (orgaanvlees) vergezeld door respectievelijk een viognier (witte) en een beaujolais (rode) wijn. Als digestief nam ik een glas mezcal (gedestilleerde agave drank) waar ik even aan moest wennen, vanwege de aardse en rokerige smaak. Om in de rokerige sferen te blijven bestelde ik daarna een smoked old fashioned (cocktail), die een stuk makkelijker weg te drinken was dan de mezcal.

We zaten bovenin de zaak, waar achterin een grote ingelijste kopie hangt van A wonderful world van James Chiew met overwegend overleden beroemdheden. Waaronder politici, muzikanten, filmsterren en tot mijn genoegen, míjn favorieten Malcolm X (1925-1965), Mohammed Ali (1942-2016), Miles Davis (1926-1991) en Nelson Mandela (1918-2013). Dús toen we uitgegeten waren vond ik het een aardige exercitie om de andere afgebeelde bekendheden van naam te voorzien.

Verder lezen, kijken en luisteren:

  • Boons/Desmet, Tequila en Mezcal: de complete gids, 2016. (boek)
  • Ehmer/Hintermann, The school of sophisticated drinking: an intoxicating history of seven spirits, 2005. (boek)
  • Gastropod, Mezcal: Everything but the worm, 20 okt 2015. (podcast)
  • Gravy (Southern Foodways Alliance), Agave Diplomacy, 26 juli 2018. (podcast)
  • Pass the Chipotle, Mezcal and Tequila, 9 juli 2017. (podcast)