Kapitein Schelvis

Op de sterfdag van Hergé (Georges Remi, 1907-1983) – bedenker en tekenaar van De avonturen van Kuifje – aandacht voor Kapitein Schelvis (Haddock). Vanaf De krab met de gulden scharen (9de strip) is hij vaak aan de zijde van Kuifje te vinden en worden ze langzamerhand goede vrienden. Het karakter van Kapitein Haddock vormt een groot contrast met de degelijke persoonlijkheid van Kuifje. Hij heeft juist een grillige en aandoenlijke inborst en zorgt zo nu en dan voor de vrolijke en humoristische noot. Maar hij kan ook licht ontvlambaar zijn, wat te merken is tijdens zijn beroemde tirades met zelfbedachte scheldwoorden als duizend bommen en granaten, Basji-Boezoek, ellendelaren en zoetwatermatrozen. Deze uitspattingen zouden wel eens gevoed kunnen worden door zijn stevige whisky gebruik.

Hergé kon zich goed met Haddock identificeren. Dit vanwege een aantal autobiografische elementen, zoals zijn opvliegende karakter en de liefde voor whisky, die hij in de persoon van Haddock heeft verwerkt. Zijn achternaam heeft de kapitein te danken aan één van de lievelingsgerechten van Hergé; gerookte schelvis.

De schelvis (Melaonogrammus aeglefinus) is een zoutwatervis, de grotere broer van de wijting en familie van de kabeljauw. Naast de bekende uiterlijke kenmerken van een rondvis hebben ze aan weerszijde op beide flanken een eigenaardig soort duimafdruk staan die in het verleden verschillende religieuze connotaties hebben meegekregen. Deze afdrukken zitten ook verwerkt in de wetenschappelijke naam. Zo staat melanos voor zwart en gramma voor letter of signaal.

Schelvis leeft met name in de Noordelijke Atlantische oceaan waar ze een belangrijke bijdrage leveren aan de opbrengst van de Europese visserij. De schelvis is zowel vers als bevroren te verkrijgen, maar is dus ook uitstekend geschikt om gerookt te consumeren. Naast kabeljauw is schelvis bij ons een veel gebruikte vis als lekkerbek (gefrituurde vis in een beslag) en in het bekende Britse gerecht Fish and Chips. Of Hergé dít gerecht tot zijn favoriete rekende betwijfel ik.

 

Verder lezen, kijken en luisteren:

  • Thompson, Kuifje: een dubbelbiografie, 1991. (boek)