Vette dinsdag in New Orleans

Het is vandaag Mardi Gras (vette dinsdag) in New Orleans! Dit is de laatste dag van de Carnavalsviering (wegnemen van het vlees) in het zuiden van Louisiana. De volgende dag is namelijk Aswoensdag en dan breekt de vastenperiode aan, dus alles moet uit de kast getrokken worden om deze dag te vieren.

De festiviteiten beginnen ongeveer twee weken voor Mardi Gras met iedere dag optochten van zogenaamde Krewes. Dit zijn een soort carnavalsverenigingen met elk hun eigen thema, traditie en cultuur. Daarnaast komen de Mardi Gras Indians onaangekondigd de straten op met hun prachtige handgemaakte kostuums. Deze overwegend Afro-Amerikaanse traditie komt voort uit een dankbetuiging richting de inheemse Amerikanen voor hun steun aan gevluchte tot slaaf gemaakte mensen. Het feest op de dag zelf begint al vroeg in de ochtend, wanneer de Skull & Bone gang vanuit de Treme (buurt), van deur tot deur gaan om de mensen wakker te maken voor de grote dag.

New Orleans kent een rijke keuken en eetcultuur die optimaal benut wordt op deze dagen, maar tijdens Mardi Gras is er één eettraditie die de kroon spant, de King Cake! Deze cake wordt gemaakt van briochedeeg, geglaceerd en besprenkeld met paars, groen en geel gekleurde suiker. In elke cake zit een kleine plastic baby. De gelukkig persoon die het stuk ontvangt met de baby heeft daarna verschillende privileges en verplichtingen.

Laissez les bons temps rouler!

 

Verder lezen, kijken en luisteren:

  • Williams, New Orleans: a food biography, 2012. (boek)
  • Breunlin/Lewis, House of dance and feathers, 2009 (boek)
  • Savor, King (cake) for a day, 27 febuari 2019. (podcast)