De ‘grote’ Frederik bistro

Vorige week at ik met broerlief bij bistro de ‘Grote’ Frederik in onze oude stomping grounds, de Oosterpoort. Het gemoedelijke huiskamerrestaurant met de Franse keuken als basis is gelegen aan het Frederiksplein, waaraan wij vroeger nog hebben gewoond en dat mij vooral deed denken aan de grote brandstapels tijdens de nieuwjaarsnachten uit mijn jeugd.

Over Oud en Nieuw gesproken. Als amuse kregen we een erg smakelijke hartige kleine oliebol bereid met boerenkool. De gastheer vertelde ons dat het eten van oliebollen in februari een traditie is in Groningen. Dit was nieuw voor mij, omdat ik dacht dat het eten van gefrituurde gistdeegwaren enkel iets was voor de dagen rondom Oud en Nieuw. Het eten had wel erg moeten tegenvallen,  wilde ik met een ontevreden gevoel vertrekken. Ik had tenslotte weer iets geleerd over een Groningse culinaire traditie.

Het eten was allerminst teleurstellend. We hadden van te voren al bepaald om volledig vegetarisch te dineren met bijpassende wijnen. Dit bleek een goede keuze. Van de spruitjessalade met kwartelei en piccalilly tot en met het pastinaakgerecht met een hartige schuim van hazelnoot. Allemaal smaakvol en verfijnd! De vegetarische gerechten waren echter wel wat karig ten aanzien van de eiwit en koolhydraat componenten, waardoor de gerechten voedingtechnisch niet helemaal in balans waren. Als ik de kaasgang niet als nagerecht had genomen, was ik met lichte trek vertrokken.

Tijdens het eten kwam bij ons de vraag op: naar welke Frederik verwijst de naam van het restaurant. De Frederik waar ik meteen aan dacht is Frederik Hendrik van Oranje (1548-1647). Hij is de man die na de dood van zijn halfbroer Maurits van Oranje (1567-1625) in 1625 stadhouder van de Republiek werd waartoe ook Stad en Lande (Groningen) na 1640 behoorden. Of zou het Frederik II van Pruisen (1712-1786) zijn, die daadwerkelijk de Grote genoemd werd. De bekwame gastheer kon het ons helaas niet vertellen.

Dan zelf maar even deduceren. De straatnamen in de Oosterpoort lijken een allegaartje, maar de wijk kent zowel een Mauritsstraat als een Lodewijkstraat. Deze Lodewijk moet dan de Willem Lodewijk van Nassau-Dillenburg (Us Heit) zijn, die stadhouder was in Fryslân en Grunn tot aan zijn dood in 1620. Gezien in de nabijheid straten liggen met de namen van andere prominente stadhouders van de Republiek is dit fijne restaurant naar alle waarschijnlijkheid vernoemd naar Frederik Hendrik van Oranje.